Felsefe tarihinin en önemli sorunlarının başında Tanrı’nın var olup olmadığı gelir. Buna müteakip maddenin ve evrenin ezeli olup oladığı meselesi gelir.
Materyalist felsefeye göre yalnız madde gerçektir ve onun dışında hiçbir şey yoktur. Madde yaratılmamıştır, yok edilemez, kendiliğinden varlığını sürdürür, evrenin tek yapı taşıdır. Bu görüşe göre Tanrı yoktur ve dolayısıyla Tanrı fikirli inanç sistemleri de yanlıştır.
Budizm ve bazı Hint felsefeleri de Tanrıyı red ederek maddeyi açıklamaya çalışır. İstisnai durumlar elbetteki vardır ancak burada amaç Budizmi açıklamak değil.
Demokritos ve Epikuros günümüz materyalist görüşlerinin babası kabul edilirler. Ancak kitleleri ne denli etkiledikleri tartışılabilir. Bu yüzden materyalizminin en güçlü temsilcileri olarak Karl Marx ve Engels'i almak daha doğru olacaktır ne de olsa neredeyse dünyanın üçtebirini etkilemiş kişilerdir. Marx ve Engels felsefenin en temel sorununu şu şekilde ortaya koyarlar;
1- Ya madde ve doğa öncedir, Tanrı yoktur.
2- Ya da Tanrı öncedir, madde ve doğa Tanrı’nın eseridir.
Onlara göre doğru olan 1. maddedir. Bu felsefenin en ünlü ideologları bilimi kutsamışlardır. Ancak Bing Bang deneyi ile bilim onların felsefesini ne denli yargılamıştır hep beraber bunu göreceğiz.
Bing Bang teorisinin en önemli sonuçlarından biri de evrenin bir başlangıcı olduğuunu ortaya koymasıdır.Bunu destekleyen delillerden biriside Entropi'dir. Bu konuyu ayrı bir başlıkta ele alacağım fakat kısaca açıklamak yerinde oalcaktır. Entropi Yasası’nı ilk olarak Hermann Von Helmhotz 1856’da keşfetti. Entropi Yasası, termodinamiğin ikinci yasası olarak da anılır. Bu yasa bize evrenin sonunun yaklaştığını hatırlatır. Ve fizik kuralları açısından da bu kaçınılmazdır.
Örneğin bir odanın içinde sıcak su dolu bir kova bıraktığımızı düşünelim. Sıcak su kütlesindeki ısı enerjisi odaya yayılır, fakat hiçbir zaman için bu ısı akışı aksi yönde olmaz; bir kere ısı enerjisi odaya yayıldıktan sonra, bu ısı enerjisi dönüpte kovadaki suyu eski sıcaklığına getirmez. Kapalı bir sistemdeki enerji akışı tek yönlüdür ve bu akış tam bir denge noktasına ulaşıncaya kadar devam eder. Bu denge noktasına "termodinamik denge" adı verilir ve bu durumda entropi en yükek derecesine ulaşır. Tersine çevrilmesi mümkün değildir ve bu fiziki sürecin varlığı, evrenin de, tıpkı insanlarda olduğu gibi, asla geri dönüşü olmayan bir yaşlanma sürecine sahip olduğunu gösterir.
Evrenin bir başlangıcı ve sonu olduğu fikri, bilimsel deliller temelinde detaylı olarak Big Bang teorisi ile ortaya koyulmuştur. Termodinamiğin kanunları (Entropi Yasası), daha önceden ortaya koyulmuştu, bunların bizi ulaştırdığı sonuç da görüldüğü gibi tamamen aynıdır. Sonuç olarak termodinamik kanunlar, astronomik gözlemler ve izafiyet teorisinin formülleri; evrenin başlangıcı ve sonu olduğu sonucunda birbirlerini desteklemektedirler.
"Gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları ancak gerçek üzere ve belirli bir süre için yarattık. "
Ahkaf 3
Big Bang, evrenin asli, ezeli ve ebedi olduğuna dair materyalist görüşün yanlışlığını göstermiştir.
konunun devamı gelecektir...
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder